Libretto, doplněk stravy

Vaše denní porce dobré nálady


Libretto je doplněk stravy s vysokým obsahem EPA a dalšími vybranými složkami – DHA, hořčíkem a kyselinou listovou, které podporují normální psychické funkce.

 

Libretto obsahuje ve 2 tobolkách 1240 mg omega-3 nenasycených mastných kyselin, z toho 750 mg EPA a 294 mg DHA.

EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) jsou esenciální mastné kyseliny, které je třeba přijímat v potravě (hlavním zdrojem jsou ryby). Protože je středoevropská dieta chudá na ryby, setkáváme se v České republice často s jejich nedostatkem.


Pro zajištění nejvyšší kvality přípravku Libretto jsou jako zdroj omega-3 mastných kyselin využívány pouze divoce žijící ryby (sardinky), ne ryby chované na farmách. Rybí olej je pečlivě čištěn, nepoužívá se olej z jater.

K dostání v balení po 30 a 60 tobolkách.

 

Proč Libretto?

Ukazuje se, že omega-3 mohou pomoci k dobré tělesné kondici v rámci primární prevence v době, kdy imunitní systém čelí např. i koronavirové infekci. Nejde o specifický antivirový efekt, ale o obecnou podporu imunitních funkci těla. Tématu se věnuje prof. Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu zde.

Životní styl, tedy právě modifikovatelné faktory našeho bytí, mají velký vliv na naši psychickou pohodu. Fyzická aktivita, včetně pohybu na sluníčku a v přírodě, dietní návyky, schopnost odpočívat či budování dobrého partnerského a volnočasového zázemí jsou výraznými faktory ovlivňující naše duševní zdraví.

Nejvíce dat je známo o vlivu mastných kyselin, které jsou různého druhu a mají jak příznivé, tak nepříznivé účinky na lidskou psychiku.

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) patří mezi, tzv. esenciální mastné kyseliny, to znamená takové, které si naše tělo neumí vyrobit samo a musí je přijímat potravou. Patří sem 2 skupiny s rozdílnými vlastnostmi a rozdílným významem pro člověka: omega-3 a omega-6.

Typickými představiteli omega-3 PUFA jsou kyseliny eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Mezi omega-6 pak patří kyselina linolová (LA) či arachidonová (AA). Tyto látky se vyskytují v mozku ve vysoké koncentraci. Jsou významnou součástí buněčných membrán a ovlivňují celou řadu biologických pochodů.

V západním světě došlo za posledních 100 let k dramatickému posunu v poměru omega-6 : omega-3 obsažených v naší stravě v neprospěch omega-3. Konzumují se totiž především rostlinné oleje, které jsou hlavním zdrojem omega-6 PUFA, a je nižší spotřeba ryb, oříšků, semen či listové zeleniny, které dodávají omega-3 PUFA. Rovněž přechod od tradiční formy zemědělství k průmyslové produkci vedl k poklesu koncentrace omega-3 PUFA v masu drůbeže (jako důsledek používání krmných směsí na bázi sóji a kukuřice). Zatímco na počátku 20. století byl poměr omega-6 : omega-3 v naší stravě 2:1, v současné době je to asi 15:1.

Česká společnost pro výživu doporučuje, aby poměr omega-6 : omega-3 v naší stravě byl maximálně 5:1.

Literatura: prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. Jezte chytře. Exemple 2015.

Vyhledat podle názvu produktu nebo podle terapeutické oblasti: