Zpět na archiv
Mozek, paměť - otázky a odpovědi

Jak mohu snížit riziko rozvoje Alzheimerovy demence?
Existuje celá řada faktorů podmiňujících rozvoj demence. Některé z nich jsou ovlivnitelné, jiné nikoliv. Doporučuje se pravidelná fyzická aktivita (alespoň 3krát týdně), trénink mozku (luštění křížovek, scrabble, četba, učení se cizímu jazyku), dostatečný odpočinek (8 hodin spánku) a zdravá dieta (konzumace mořských ryb alespoň 2krát týdně nebo dodání omega-3 mastných kyselin obsažených v rybách formou potravinového doplňku, dostatečné množství ovoce a zeleniny. Naopak nevhodná je nadměrná konzumace alkoholu a kouření.

Proč je důležité pravidelně konzumovat ryby, případně rybí tuk?
V západním světě došlo k dlouhodobému posunu v poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin obsažených v běžné stravě. Ještě na začátku 20. století to bylo přibližně 1:3, v současné době to je 1:15. Významně se tedy snížila konzumace omega-3 mastných kyselin. Souvisí to především se zvýšenou konzumací rostlinných olejů, které jsou hlavním zdrojem omega-6 kyselin a naopak nižší spotřebou ryb, oříšků, semen či listové zeleniny, které dodávají tělu omega-3 mastné kyseliny.

Jaký je mechanismus působení omega-3 mastných kyselin?
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou součástí buněčných membrán nervových buněk, tzv. neuronů, které jsou nezbytné pro přenos informací v mozku. Uvažuje se o účinku neuroprotektivním, protizánětlivém, ovlivnění tvorby neurotransmiterů (chemičtí poslové, kteří přenášejí vzruch mezi nervovými buňkami) a snižování hladiny cholesterolu. Tyto mechanismy je však třeba prověřit v rámci klinických studií.

Jaká je optimální denní dávka omega-3 mastných kyselin?
WHO doporučuje 300-500 mg kyseliny dokosahexaenové (DHA) a kyseliny eikosapentaenové (EPA) a 800-1000 mg kyseliny alfa-linolenové (ALA).

Zpět na archiv